Blog

K+F források tavasza 2020

2020. 03. 03.

 

2020 tavasszal 3 olyan támogatási konstrukció jelenik meg amelyek a vállalkozások innovációs, termékfejlesztési és kutatási tevékenységét ösztönzik. A 3 különböző felhívás, 3 különböző célterületre, célcsoportnak, támogatási kategóriára vonatkozik. Egyértelmű cél azonban olyan vállalkozások támogatása, amelyek korábban még nem részesültek támogatásban vagy egyáltalán, vagy csak a kiemelt K+F támogatási területeken.

 

NKFI Alap - 2020-1.1.1-KKV START INNOVÁCIÓ

A felhívás célja a KKV-k versenyképességének javítása, innovációs tevékenységének ösztönzése piacorientált innovációs projektjeik támogatásával. A konstrukció a tervek szerint 2020. május második felében indul, 6 milliárd Ft keretösszeggel. A felhíváson olyan mikro- és kisvállalkozások támogatása a cél, akik az NKFI Alap és/vagy GINOP és/vagy VEKOP forrásainak terhére támogatásban egyáltalán nem részesültek. A vállalkozások az önállóan megvalósított, a támogatás megtérülését valószínűsítő innovációs projektjeikre kaphatnak támogatást. A projektekkel szembeni további elvárás, hogy új humán erőforrás bevonásával a vállalkozásban innovációs folyamat induljon el, vagy adaptív innovációs tevékenység történjen.

A projekt megvalósítási idő minimum 12 hó maximum 24 hó

Támogatás mértéke maximum 60%, összege minimum 10 millió Ft, maximum 20 millió Ft.

 

NKFI Alap - 2020-1.1.2-PIACI KFI

A Felhívás célja a vállalkozások versenyképességének javítása piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik támogatásával. A konstrukció a tervek szerint 2020. áprilisában indul, 40 milliárd Ft keretösszeggel. A felhíváson olyan kis- közép- vagy nagyvállalkozások támogatása a cél, amelyek projektje:

a) jelentős tudományos és/vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztésére irányulnak;

b) a projekt eredményeként létrejövő termék, technológia vagy szolgáltatás üzletileg hasznosítható.

A projekt megvalósítási idő minimum 12 hó maximum 48 hó

Támogatás mértéke maximum 100% (alapkutatás esetén) átlagosan 60-70% közötti, összege minimum 100 millió Ft, maximum 1000 millió Ft.

 

GINOP-2.1.9-20 - Vállalatok innovációs tevékenységének támogatása

A Felhívás célja az NKFIH előminősítéssel rendelkező vállalkozások rövid időn belül növelő kísérleti fejlesztési tevékenységek megvalósításának támogatása oly módon, hogy a támogatásban részesülők alkalmasak legyenek a korszerű, digitális vagy Ipar 4.0-as megoldások kifejlesztésére, gyártására, szállítására, és beüzemelésére közép- illetve nagyvállalkozások számára. További cél az S3 ágazati prioritásokhoz, valamint az intelligens technológiákhoz kapcsolódó projektek támogatása.

Megvalósítási idő maximum 12 hó

Támogatás mértéke maximum 45% a teljes projekt kutatás-fejlesztés támogatási kategória alatt kerül támogatásra, összege minimum 20 millió Ft, maximum 50 millió Ft.